Miksi naiskehon syklisyyttä on tärkeä ymmärtää?

Oletko työelämässä tai muualla törmännyt tilanteeseen, jossa sinua on kehotettu yksinkertaistamaan jotain mitä olet tekemässä? Tai tiukentamaan fokusta?

Hormonitoiminta kuukautiskierto

Hormonitoiminta tekee miehen ja naisen kehosta merkittävällä tavalla erilaiset.

Yksinkertaistaminen on inhimillinen tarve, kun pyritään ymmärtämään monimutkaisia asiakokonaisuuksia. Silti, liialla yksinkertaistamisella on kauaskantoisia negatiivisia vaikutuksia.

Miten tämä sitten liittyy naiskehon syklisyyteen?

Olemme ihan asian ytimessä, nimittäin yksinkertaistamisen tarpeen keskiössä. Historiasta löytyy vahvasti viitteitä sille, että eri yhteyksissä naiskehon monimuotoinen toiminta on haluttu yksinkertaistaa niin sanotusti pieneksi mieheksi. Tänä päivänä todistamme tämän seurauksia muun muassa tieteellisissä tutkimuksissa, lääketieteessä, teknologiassa ja ylipäänsä uusien tuotteiden kehityksessä. 

Tässä artikkelissa käymme läpi mitä naiskehon syklisyydellä tarkoitetaan. Kurkistamme myös historian tapahtumiin, jotka ovat johtaneet vuosikymmenien ajan syklisyyden merkityksen kaventamiseen esimerkiksi lääketieteellisessä tutkimuksessa. Lopuksi puhumme siitä mihin kaikkeen syklisyys ihan arkitasolla vaikuttaa, ja miten omaa syklisyyttä voi alkaa hyödyntämään.

Huomio: Tässä tekstissä käsitellään vain biologista, syntymässä saatua sukupuolta ja sen tuomaa syklisyyttä. Ymmärrämme, että oma kokemus sukupuolesta voi olla toinen, ja kunnioitamme sitä.

 

Mitä naiskehon syklisyys tarkoittaa?

Naiskehon syklisyys perustuu sukupuolihormonien toimintaan. Merkittävimmät naishormonit ovat estrogeeni ja progesteroni eli keltarauhashormoni.

Estrogeeni vastaa muun muassa naisellisten piirteiden kehittymisestä ja niiden toiminnasta, kuukautiskierrosta sekä luuston terveydestä. Estrogeenilla on osuutta myös mielialaan, sillä se on yhteydessä mielialoja säätelevään aivojen välittäjäaineeseen serotoniiniin. Kun estrogeenipitoisuus kasvaa, myös serotoniinin määrä kasvaa ja mieliala kohenee.

Progesteronilla on suuri vastuutehtävä raskauden alkamisessa sekä ylläpitämisessä. Lisäksi progesteroni on yhteydessä aivojen aktiivisuutta hillitsevään välittäjäaineeseen GABAan. Kun progesteronitaso kohoaa, myös GABAn määrä kasvaa ja tämän voi tuntea muun muassa rauhallisuutena sekä parempana mielialana ja unena.

Lisäksi naiskehossa on verrattain pienenä pitoisuutena myös mieshormoni testosteronia. Se vaikuttaa muun muassa sukupuoliviettiin.

Naiskehon hormonikirjo on laajempi ja kiertosykli pidempi kuin mieskehossa. Kun miehen testosteronin kiertoon perustuva hormonisykli on 24 tuntia pitkä, naisen hormonisyklin pituus vaihtelee keskimäärin 24-38 vuorokauden välillä. Pituus on kuukautiskierron pituus, joka ei aina ole säännöllinen.

Mieskehossa testosteroni vaikuttaa samoin tavoin päivästä toiseen. Naisen kehossa on taas jokaisena päivänä uniikki hormoni-cocktail, joka tuo mukanaan omanlaiset tarpeet ja vahvuudet.

 

Miehen hormonikierto - testosteroni

Miehellä testosteroni vaihtelee 24 tunnin syklillä.

 

Naisen hormonikierron pituus on keskimäärin 24-38 vuorokautta, eli kuukautiskierron mittainen.

 

Hormonitoiminnan yksinkertaistamisen ongelma

Alun viittauksella naiskehon toiminnan yksinkertaistamiseksi pieneksi mieheksi tarkoitetaan sitä, että ratkaisuja ja tuotteita, joissa ihmisbiologialla on merkitystä, yksinkertaistetaan yksisukupuoliseksi. Tämä on ongelmallista, koska usein kärsijäksi joutuu nimenomaan naisen biologiaa kehossaan kantavat henkilöt.

Räikeä esimerkki tästä löytyy vuosikymmenten takaa Yhdysvalloista. Yhdysvaltain Elintarvike- ja Lääkevirasto (FDA) suositteli vuosina 1977–1993, että hedelmällisessä iässä olevia naisia ei oteta mukaan kliinisen tutkimuksen vaiheisiin I ja II.

Suositus sai alkunsa Talidomidi-tragediasta. Talidomidi-lääkettä käytettiin aikoinaan useaan eri vaivaan mukaan lukien flunssa, pahoinvointi ja raskaana olevilla aamupahoinvointi. Ajan saatossa kävi ilmi, että lääke aiheutti vakavia sivuoireita erityisesti raskaana oleville. Arvion mukaan lääke ehti vaikuttaa 10 000 vauvaan. Puolet vauvoista kuoli kuukausien sisällä syntymästään. Eloonjääneet kärsivät pysyvistä fyysisistä vammoista loppu elämänsä ajan.

Talidomidi-tragediassa on mukanaan vahva oppi: tutkimus lääkkeiden, hoitojen ja diagnostisten menetelmien toimivuudesta kaikille kohderyhmille on elintärkeää. FDA onneksi lakkautti suosituksensa vuonna 1993.

Se, että naiset ovat olleet aliedustettuja kliinisissä tutkimuksisa, näkyy erilaisissa tilastoissa yhä tänä päivänä:

  • Naiset kokevat 2x todennäköisemmin haittavaikutuksia lääkkeistä

  • Naisten kipua hoidetaan epätodennäköisemmin, koska oireiden ajatellaan olevan emotionaalisia tai psykosomaattisia

  • Naisilla diagnosoidaan 50% todennäköisyydellä väärin sydänkohtaus ja naiset kuolevat todennäköisemmin sydänkohtaukseen

  • Naisilla on 2x epäonnistumisprosentti tiettyjen implanttien kanssa (tietyt lonkkaimplantit)

Eikä ongelma liity pelkästään lääketieteeseen. Tiesitkö, että auto-onnettomuuksissa naiset loukkaantuvat vakavasti 47% todennäköisemmin kuin miehet? Kyllä, tämä johtuu siitä, että autojen istuimet on suunniteltu standardina mieskeholle.

Teknologiasta voisi kaivaa lukuisia esimerkkejä lisää. Onko sinusta esimerkiksi koskaan tuntunut, että jotkut teknologian laitteet ovat kömpelöitä käyttää tai pukea?

Onneksi ongelmaa – ja naiskehon erityispiirteitä – aletaan päivä päivältä ymmärtää paremmin. Liiasta yksinkertaistamisesta aletaan siirtyä moniulotteisuuteen, joka palvelee tasavertaisemmin sekä nais- että miesbiologiaa.

 

Hormonit vaikuttavat päivittäiseen elämään

Hormonit ovat niin kokonaisvaltainen osa kehon toimintaa, että niiden vaikutukset ulottuvat lähes kaikkeen. Riippuen kunkin päivän hormonitasoista, muun muassa nämä asiat voivat näyttää ja tuntua erilaisilta eri päivinä:

  • Uni

  • Energisyys

  • Mieliala

  • Luovuus

  • Oppiminen

  • Tuottavuus

  • Sosiaalisuus

  • Urheilu ja liikunta

  • Alttius fyysisille loukkaantumisille

  • Ravitsemustarpeet

  • Seksuaalinen halukkuus

  • Vastustuskyky

 

Näin pääset alkuun syklisen elämän kanssa

Hormonitoiminnan ja sen vaikutusten luoma syklisyys saattaa tuntua alkuun haastavalta täysin ymmärtää. Sanottakoon kuitenkin, että kaikkia yksityiskohtia ja osa-alueita ei tarvitse eikä kannata yrittää sisäistää kerralla.

Mikä osa-alue sinua puhuttelee eniten?

Hormonien vaikutuksesta fyysiseen harjoitteluun voit lukea artikkelistamme Harjoittelu kuukautiskierron mukaan – näin 5 eri vaihetta vaikuttavat.

Hormonien tuomista psyykkisistä vahvuuksista sekä vaikutuksista työelämään voit opiskella verkkokurssillamme Kuukautiskierron psyykkiset vahvuudet. Kyllä, hormonit tosiaankin tuovat mukanaan myös vahvuuksia! Verkkokurssilla pääset valmennuksellisella tavalla syventämään ymmärrystäsi hormonien vaikutuksista mieleen sekä kognitioon. Kurssin luennot perustuvat alan uusimpiin tutkimuksiin. Mukaasi saat kolmen askeleen suunnitelman siitä, kuinka lähteä hyödyntämään vahvuuksia työelämässä ja arjessa.

 
  • A.Tiitinen. (2022). Normaali kuukautiskierto. Lääkärinkirja Duodecim.

    C.C. Perez. (2019). The deadly truth about a world built for men – from stab vests to car crashes. The Guardian.

    Gender Studies in Product Development: Historical Overview. U.S. Food & Drug Administration. Lainattu 3.10.2023: https://www.fda.gov/science-research/womens-health-research/gender-studies-product-development-historical-overview

    Oertelt-Prigione S. (2012). Immunology and the menstrual cycle. Autoimmunity reviews, 11(6-7), A486–A492. https://doi.org/10.1016/j.autrev.2011.11.023

    Tietopaketit. Estrogeeni on sukupuolihormoni. Lainattu 3.10.2023: https://www.puhti.fi/tietopaketit/estrogeeni/

    Tietopaketit. Progesteroni eli keltarauhashormoni mahdollistaa raskauden. Lainattu 3.10.2023: https://www.puhti.fi/tietopaketit/progesteroni/

    Tietopaketit. Testosteroni on miesten tärkein sukupuolihormoni. Lainattu 3.10.2023: https://www.puhti.fi/tietopaketit/testosteroni/

    Unlocking opportunities in women’s healthcare. McKinsey & Company. Lainattu 3.10.2023: https://www.mckinsey.com/industries/healthcare/our-insights/unlocking-opportunities-in-womens-healthcare

Taru Vainikainen

M.Sc. Applied Positive Psychology & Coaching Psychology (University of East London) & M.Sc. (Aalto University)

Edellinen
Edellinen

Optimoi palautuminen ymmärtämällä kuukautiskiertoasi

Seuraava
Seuraava

Hormoniepätasapaino kuriin Seed Cycling-menetelmällä  – Toimiiko se todella?