Hormoniepätasapaino kuriin Seed Cycling-menetelmällä  – Toimiiko se todella?

Hormoniepätasapaino on yleinen haaste. Moni meistä elää niin hektistä elämää, että täydellistä hormonien harmoniaa voi olla vaikea saavuttaa ilman tietoisia tukitoimia.

Ajoittainen stressi, kiire ja väsymys voivat ajaa syömään, liikkumaan ja nukkumaan heikommin. Hormonit taas reagoivat elintapoihin ja stressiin hyvin nopeasti – niin hyvässä kuin pahassakin.

Vaikka elintavoilla on suuri merkitys hormonien toiminnalle, voi taustalla olla myös muita ongelmia. Mikäli hormoniepätasapainon oireet ovat kestämättömiä, kannattaa aina kääntyä asiantuntijan puoleen ja selvittää syy perinpohjaisesti.

Elintapoihin liittyen on myös todettava, että aina ei voi eikä ole tarkoituskaan elää täydellisiä valintoja tehden, täydellisessä tasapainossa. On ok, että elämässä on erilaisia vaiheita. Ole siis armollinen itsellesi tämänkin asian äärellä.

Hoemoniepätasapaini

Hormoniepätasapaino on yleinen vaiva, johon moni etsii apua.

Tässä artikkelissa tarkastelemme trendikkääksi noussutta Seed cycling -menetelmää. Käymme läpi miten menetelmä toimii sekä kurkistamme mitä tieteellinen tutkimus sanoo menetelmän tehokkuudesta. Aluksi käymme hieman läpi hormoniepätasapainoa ja sen tunnusmerkkejä.

 

Mistä hormoniepätasapainon tunnistaa?

Ennen kuin hypätään itse Seed cycling -menetelmään, pysähdytään hetkeksi hormoniepätasapainon äärelle. Hormonit vaikuttavat hyvin kokonaisvaltaisesti terveyteen ja mielialaan. Ne osallistuvat aineenvaihduntaprosesseihin, hedelmällisyyteen, energiantuotantoon, painonhallintaan, uni-valverytmiin, ruokahaluun sekä ruumiinlämmön säätelyyn.

Hormoniepätasapainon voi tunnistaa esimerkiksi näistä oireista:

  • Epäsäännöllinen kuukautiskierto

  • Kuukautiskivut

  • PMS-oireet

  • Lapsettomuus

  • Väsymys

  • Unettomuus

  • Seksuaalinen haluttomuus

  • Hiusten, kynsien ja ihon muutokset

  • Akne

  • Masennus tai ahdistus

  • Painonnousu

 

Mikä Seed cycling -menetelmä?

Seed cycling- eli siementen kierto -menetelmää on joidenkin lähteiden mukaan käytetty jo satojen vuosien ajan. Kirjallisuuden mukaan menetelmä parantaa hormonitasapainoa, hedelmällisyyttä ja kuukautisterveyttä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla sekä heillä, jotka lähestyvät vaihdevuosia.

Hormoniepätasapaino, seed cycling -menetelmä

Seed cycling-menetelmässä eri siemeniä kierrätetään osana ruokavaliota kuukautiskierron syklissä.

Menetelmässä ruokavaliota rikastetaan pellavan-, kurpitsan-, auringonkukan- ja seesaminsiemenillä seuraavasti:

Kierron päivät 1-14 (follikulaarivaihe, kuukautisten ensimmäisestä päivästä ovulaatioon): Ruokavalioon lisätään 1-2 tl pellavansiemeniä ja 1-2 tl kurpitsansiemeniä.

Kierron päivät 15-28 (luteaalivaihe, ovulaatiosta seuraavien kuukautisten alkuun): Ruokavalioon lisätään 1-2 tl auringonkukansiemeniä ja 1-2 tl seesaminsiemeniä.

Mikäli oma kierto ei ole 28 päivän mittainen, suositellaan vaiheiden kestot ajastettavaksi oman kierron mukaan. Jos kierto taas on todella epäsäännöllinen, suositellaan käytettäväksi 28 päivän sykliä, sillä se voi tukea kierron säännöllistymistä.

Vaikka menetelmää on käytetty jo pitkään, ei suoraan itse menetelmästä ole tehty paljonkaan tieteellisiä tutkimuksia. Mahapatra kollegoineen (2023) teki katsauksen menetelmästä tehtyyn tutkimukseen sekä kirjallisuuteen. Heidän katsauksensa mukaan suora tutkimus itse menetelmästä on olematonta, mutta eri siementen sisältämien ravintoaineiden hyödyistä kuukautiskierrolle sen sijaan löytyy tieteellistä näyttöä. Alla eriteltynä mitä katsaus kertoi eri siementen hyödyistä.

 

Pellavansiemenet

Hormoniepätasapaino, seed cycling

Pellavansiemenet voivat auttaa mm. PMS-oireisiin.

Pellavansiementen sanotaan muun muassa auttavan PMS-oireisiin ja kramppeihin sekä lisäävän ovulaation todennäköisyyttä.

Pellavansiemenet tasapainottavat estrogeenin tuotantoa niiden sisältämän kasvi- eli fytoestrogeenin johdosta. Fytoestrogeeni on estrogeenin kaltainen yhdiste, joka sitoutuu kehon estrogeenireseptoreihin tasapainottaen naishormoni estrogeenin tuotantoa.

Tasapainotus toimii molempiin suuntiin. Mikäli estrogeenia on liian vähän, avustaa fytoestrogeeni kehoa tuottamaan hormonia. Jos taas estrogeenipitoisuus on liian korkea, hillitsee fytoestrogeeni kehon omaa estrogeenituotantoa.

Ovulaation todennäköisyyden kasvu perustuu tutkimukseen, jossa 18 naiselta mitattiin ovulaation tapahtumista yhteensä kuuden kierron ajan. Toisella kolmella kierrolla heitä pyydettiin syömään pellavansiemeniä osana ruokavaliota. Osallistujat ehtivät kokea yhteensä 36 kiertoa ennen pellavansiementen syöntiä, ja näistä kierroista kolmessa ovulaatio ei tapahtunut. Pellavansiementen aikaisissa kierroissa yhtäkään ovulaatiota ei jäänyt välistä.

Ovulaation todennäköisyyden kasvu tarkoittaa hedelmällisyyden kasvua, sillä silloin on enemmän mahdollisuuksia raskautua. Kuitenkin, edellä mainittua tutkimusta ei missään nimessä voi pitää riittävänä näyttönä asialle. Tutkimus on silti hyvä alku jatkotutkimukselle.

Kurpitsansiemenet

Hormoniepätasapaino, seed cycling

Kurpitsansiemenet sisältävät sinkkiä, joka tukee progesteronin tuotantoa.

Kurpitsansiementen tehon uskotaan perustuvan sen sisältämään sinkkiin. Tutkimusten mukaan sinkki tukee keltarauhashormonin eli progesteronin tuotantoa.

Kierron ensimmäisellä puoliskolla saatu sinkki tukee prosessia, jossa ovulaatiossa puhjenneesta munarakkulan soluista kehittyy keltarauhanen, joka erittää keltarauhashormonia eli progesteronia. Progesteronin eritys on tärkeää kierron toisella puoliskolla tasapainoisen hormonitoiminnan kannalta. Myöskin, jos raskautuminen on tapahtunut ovulaation aikaan, on progesteroni elintärkeä hormoni raskauden ylläpitämisessä.

Lisäksi, kirjallisuudesta löytyy viitteitä sille, että sinkki voi lievittää kuukautiskipuja. Tämän uskotaan perustuvan siihen, että sinkki voi hillitä prostaglandiinin tuotantoa. Prostaglandiini on oleellisessa asemassa kuukautisvuodon alkamisessa ja kuukautiskipujen synnyssä. Se saa kohdun lihakset supistelemaan, jotta vuoto pääsee liikkeelle. Samaan aikaan supistelu tuottaa kipua.

Valtion ravitsemussuosituksen mukaan naisten tulisi saada sinkkiä 7 mg päivässä. Kaksi teelusikallista kurpitsansiemeniä kattaa tästä 9%.

 

Auringonkukansiemenet

Hormoniepätasapaino, seed cycling

Auringonkukansiemenet sisältävät E-vitamiinia, joka voi helpottaa PMS-oireita.

Auringonkukansiemenet sisältävät runsaasti E-vitamiinia. Tutkimusten mukaan E-vitamiini voi vähentää merkittävästi PMS-oireita.

Eräässä tutkimuksessa PMS-oireista kärsivät saivat joko E-vitamiinia tai plasebovastinetta kahden kuukauden ajan. E-vitamiiniryhmän PMS-oireet helpottivat merkittävästi suhteessa plaseboryhmään. Tutkimuksessa oli mukana 86 naista.

Huomioitavaa on, että tässä tutkimuksessa käytetty E-vitamiinin määrä on hyvin korkea, 100mg päivässä. Perinteisellä Seed cycling -menetelmällä ei ylletä vastaaviin E-vitamiinimääriin.

Valtion ravitsemussuosituksen mukaan naisten tulisi saada E-vitamiinia 8 mg päivässä. Kaksi teelusikallista kuorittuja auringonkukan siemeniä kattaa tästä 30%.

 

Seesaminsiemenet

Hormoniepätasapaino, seed cycling

Seesaminsiemenet sisältävät mm. sinkkiä ja E-vitamiinia.

Seesaminsiemenet sisältävät muun muassa omega-3 ja omega-6 rasvahappoja sekä E-vitamiinia ja sinkkiä. Kuten edellä mainittu, nämä ravintoaineet tuovat omat hyötynsä tasapainoiselle hormonikierrolle.

Kuitenkin, kuten muissakin siemenissä, huomioitavaa on, että Seed cycling -menetelmän mukaisessa annoskoossa ravintoaineiden määrät jäävät suhteellisen pieniksi. Kaksi teelusikallista seesaminsiemeniä sisältää 0.4mg sinkkiä ja 0.1mg E-vitamiinia.

 

Yhteenveto

Seed cycling -menetelmää on kirjallisuuden mukaan käytetty hyvin pitkään hormoniepätasapainon kuriin saamiseksi. Tutkimusta menetelmän toimivuudesta ei silti ole olemassa riittävästi, jotta voitaisiin sanoa, että menetelmä todella toimii. Kuitenkin, tieteellistä näyttöä menetelmässä käytettyjen siementen ravintoaineiden hyödyistä hormonitoiminnalle on olemassa.

Tutkimuksen puute ei aina tarkoita, etteikö menetelmä toimisi. Se tarkoittaa, että toimivuutta ei voida yksiselitteisesti taata. Tulevaisuudessa menetelmää tullaan varmasti tutkimaan lisää. Sitä enteilee jo se, että niin monet käyttävät menetelmää tai ovat uteliaita kokeilemaan sitä.

  • Dadkhah H, Ebrahimi E, Fathizadeh N. Evaluating the effects of Vitamin D and Vitamin E supplement on premenstrual syndrome: A randomized, double-blind, controlled trial. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research. 2016;21(2):159-164. https://doi.org/10.4103/1735-9066.178237

    Eby G. A. (2007). Zinc treatment prevents dysmenorrhea. Medical hypotheses, 69(2), 297–301. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2006.12.009

    Fineli. Auringonkukansiemen, kuorittu. Lainattu 7.7.2023: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/11212?portionUnit=PORTS&portionSize=1

    Fineli. Kurpitsansiemen. Lainattu 7.7.2023: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/31211?portionUnit=TL&portionSize=1

    Fineli. Seesaminsiemen, korineen. Lainattu 11.7.2023: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/385

    Mahapatra, D., Baro, J., & Das, M. (2023). Advantages of seed cycling diet in menstrual dysfunctions: A review based explanation.

    Phipps, W. R., Martini, M. C., Lampe, J. W., Slavin, J. L., & Kurzer, M. S. (1993). Effect of flax seed ingestion on the menstrual cycle. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 77(5), 1215–1219. https://doi.org/10.1210/jcem.77.5.8077314

    Puhti Tietopaketit. Sinkki – Lähteet, saantisuositus, hyödyt ja puutoksen oireet. Lainattu 7.7.2023: https://www.puhti.fi/tietopaketit/sinkki/

    Sunar F, Baltaci AK, Ergene N, Mogulkoc R. Zinc deficiency and supplementation in ovariectomized rats: Their effect on serum estrogen and progesterone levels and their relation to calcium and phosphorus. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. 2009;22(2):150-154.

    Schwab, U. (2021). Vitamiinit. Lääkärinkirja Duodecim. Lainattu 7.7.2023: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01300#s3

Taru Vainikainen

M.Sc. Applied Positive Psychology & Coaching Psychology (University of East London) & M.Sc. (Aalto University)

Edellinen
Edellinen

Miksi naiskehon syklisyyttä on tärkeä ymmärtää?

Seuraava
Seuraava

Harjoittelu kuukautiskierron mukaan - näin 5 eri vaihetta vaikuttavat