Kuukautiskierron vaiheet - 5 eri vaiheen psyykkiset vahvuudet

On aika unohtaa kuukautiskierron kaksijakoinen malli, jossa on kuukautiset ja se aika, kun niitä ei ole. Tiesitkö, että kuukautiskierto voidaan jakaa peräti viiteen eri vaiheeseen? Ja mikä parasta, jokainen näistä vaiheista tarjoilee erilaisia psyykkisiä vahvuuksia käyttöömme.


Haluatko optimoida työelämän suorituskykysi kuukautiskierron vaiheet ja vahvuudet hyödyntäen?

Tule mukaan verkkokurssille, jossa valmennamme sinut tuntemaan ja tunnistamaan kiertosi vaiheita sekä huomioimaan niiden tuomat vahvuudet työelämässä.

7 päivän haaste

  1. Opiskele kurssi läpi seuraavan seitsemän päivän aikana.

  2. Ala hyödyntää oppimaasi saman tien.

  3. Mikäli et ole tyytyväinen, saat rahasi takaisin. Kurssi sisältää seitsemän päivän tyytyväisyystakuun.

Tartutko haasteeseen?


Kuukautiskierron tuomat vahvuudet perustuvat hormonitasojen vaihteluun kehossamme. Kun hyödynnämme hormonivaihteluiden tarjoilemat vahvuudet, voimme todella kukoistaa kuukautiskiertomme avulla.

Esimerkiksi, on olemassa se aika kuusta, kun olet parhaimmillasi tärkeään neuvotteluun, esiintymiseen tai muuhun sosiaaliseen koitokseen. On myös olemassa aika, jolloin mielesi avautuu luovuudelle ja on parhaimmillaan uusien ideoiden ja ratkaisuiden kehittämiseen. Kyse on lähestulkoon luonnollisesta dopingista, jota kehosi sinulle tarjoilee.

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Lue eteenpäin! Käymme tässä artikkelissa läpi kuukautiskierron vaiheet ja esittelemme niiden tuomat vahvuudet.

Normaali kuukautiskierto ja hormonit

Normaalissa kuukautiskierrossa hormonitasot vaihtelevat läpi kierron. Juurikin hormonitasojen vaihtelu on avain siihen, että eri kierron vaiheet tuovat erilaisia psyykkisiä vahvuuksia.

Tärkeät kuukautiskiertoon vaikuttavat hormonit ovat estrogeeni, progesteroni eli keltarauhashormoni, follikkelia stimuloiva hormoni FSH ja lutenisoiva hormoni LH. Lisäksi mieshormoni testosteroni nostaa kerran päätään kuukautiskierron aikana.

Kuukautiskierrossa pääsee nautiskelemaan hormonivuoristoradasta, jonka kurvit tarjoilevat erilaisia vahvuuksia käyttöömme.

Eri hormonit pyrkivät toimimaan tasapainossa, mutta moni tekijä voi heilauttaa ne lyhyt- tai pidempiaikaisesti epätasapainoon. Tällöin saatat kokea muun muassa jotain seuraavista oireista:

-       PMS-oireet

-       Kuukautiskivut

-       Epäsäännöllinen kuukautiskierto

-       Väsymys

-       Unettomuus

-       Mielialan muutokset

-       Seksihalujen väheneminen

-       Akne

-       Kuumat aallot

-       Painonnousu

Hormoneita epätasapainoon voivat viedä mm. PCOS, stressi, hormonaalinen ehkäisy, lihavuus sekä erilaiset terveydentilat. Terveellisillä elämäntavoilla voit tukea hormonitasapainoa ja normaalia kuukautiskiertoa. Kun hormonisi ovat tasapainossa, pääset parhaiten nauttimaan kuukautiskierron tuomista vahvuuksista.

Kuukautiskierron pituus

Normaali kuukautiskierto kestää 24 päivästä 38 päivään. Vuoto kestää 2-8 vuorokautta. Kuukautiskierron pituus lasketaan vuodon alkupäivästä aina seuraavan vuodon alkuun. Moni kokee muutaman päivän tai jopa viikon vaihtelua kierron pituudessa. Vaihtelu on normaalia.

Kuukautiskierron vaiheet

Yleensä kuukautiskierto jaetaan neljään vaiheeseen: vuoto, follikulaarivaihe, ovulaatio ja luteaalivaihe. Me kuitenkin kuvaamme kiertoa viiden vaiheen kautta jakaen viimeisen luteaalivaiheen kahteen. Kerron tuonnempana miksi.

Yksinkertainen kuvaus eri vaiheista on vuodenaikavertaus:

Talvella niin luonto kuin hormonitkin vetelevät sikeitä ja tekee mieli kääriytyä sohvannurkkaan viltin ja teekupposen kera. Tämä kuvastaa vuotovaihetta eli kuukautisia.

Keväällä luonto herää eloon ja auringonsäteet saavat hymyn huulille. Tämä vaihe kuvastaa kuukautisten jälkeistä kasvuvaihetta eli follikulaarivaihetta.

Kesällä luonto kukoistaa ja lämpö ja valo nostattaa energiatasoja. Tämä vaihe kuvastaa ovulaatiota.

Syksyssä on kaksi vaihetta. Alkusyksyllä saamme nauttia kauniista ruskasta ja viimeisistä lämpöisistä päivistä. Loppusyksystä taas luonto valmistautuu talvea kohti ja ensimmäiset räntäsateet iskevät päin kasvoja. Syksy kuvastaa aikaa ovulaatiosta aina seuraavien kuukautisten alkuun.

Seuraavaksi käymme läpi kunkin vaiheen tarkemmin.

Talvi – kuukautiset

Vahvuudet:

-       Intuitio

-       Reflektointi

Kuukautisten aikaan kannattaa reflektoida ajatuksiaan esimerkiksi päiväkirjaan. Kuva: Igbal Nuril Anwar.

Talvella, eli kuukautisten aikaan, hormonitasot ovat matalimmillaan. Tämä tarkoittaa, että myös hormonien “virittävät” vaikutukset ovat poissa. Saatat tuntea erityistä rauhaa, joka auttaa myös intuitiota nostamaan päätään.

Kuuntele siis intuitiotasi erityisen herkällä korvalla kuukautisten aikaan. Reflektointia ja päiväkirjaan kirjoittamista kannattaa myös kokeilla tähän aikaan kuusta.

Mahdolliset kuukautiskivut ja muut vaivat vievät helposti huomion pois vuotovaiheen vahvuuksista. Mikäli kärsit arkea haittaavista kivuista, kannattaa kurkata myös artikkelimme Kuukautiskivut – miten voit lievittää niitä jo seuraaviin kuukautisiin. Jos kivut jatkuvat kierrosta toiseen, kannattaa syy aina selvittää.

Kevät – follikulaarivaihe eli kasvuvaihe

Vahvuudet:

-       Luovuus

-       Uuden aloittaminen

kuukautiskierron vaiheet, kuukautiskierto, follikulaarivaihe

Follikulaarivaihe on otollista aikaa luoville projekteille. Kuva: Antoni Shkraba

Kevät, eli kasvuvaiheeksi kutsuttu follikulaarivaihe, koittaa kuukautisten jälkeen. Tämän vaiheen vallitseva hormoni on estrogeeni. Estrogeenitasot alkavat kohota ja nousevat korkeimpaan huippuunsa ennen ovulaatiota.

Estrogeeni on yhteydessä serotoniiniin eli mielialaa säätelevään aivojen välittäjäaineeseen. Kun estrogeenitasot nousevat, lisääntyy myös serotoniinin määrä.

Saatat huomata tässä vaiheessa kiertoa, että energiatasosi kasvavat ja mielesi kirkastuu. Mielen kirkastuminen lisää luovuutta ja uusia ideoita voi syntyä helpommin. Ehkäpä ajoitat tähän kohtaa kiertoa luovan projektisi?

Uusien projektien käynnistäminen on myös hyvä idea tässä vaiheessa kiertoa. Inspiraatio voi olla helpompi löytää ja estrogeenin virittävät vaikutukset boostaavat eteenpäin.

Kesä – ovulaatio

Vahvuudet:

-       Esiintyminen

-       Neuvottelutaidot

-       Myyntitaidot

-       Sosiaalisuus

Kuukautiskierron vaiheet, kuukautiskierto, ovulaatio

Ehkäpä rohkaistut pyytämään palkankorotusta ovulaation aikaan? Kuva: SHVETS production

Ah, kesä! Linnut laulavat ja luonto on kauneimmillaan. Kesällä, eli ovulaation aikaan, estrogeeni on kohonnut huippuunsa ja testosteroni tekee pienen nousun. Ovulaatio itsessään on lyhyt tapahtuma. Ovulaatiojaksoksi lasketaan kuitenkin parin päivän jakso kehosi valmistautuessa ovulaatioon sekä lopulta ovuloidessa.

Voit huomata estrogeenin ja testosteronin huiput korkeina energiatasoina. Tämä voi olla energisin aika koko kierrostasi. Saatat myös huomata, että sosiaaliset tilanteet tuntuvat erityisen helpoilta tähän aikaan kuusta.

Ajoita tähän kohtaa kiertoa tärkeä neuvottelu, myyntitapaaminen tai rohkaistu pyytämään lisää palkkaa.  Ovulaation hormonitila on todellinen luonnon doping. Suorituskykysi on luonnostaan normaalia korkeammalla.

Alkusyksy – alkuluteaalivaihe

Vahvuudet:

-       Aikaansaaminen

Kuukautiskierron vaiheet, kuukautiskierto, luteaalivaihe

Alkuluteaalivaiheesta saatat tuntea itsesi aikaansaavaksi. Kuva: Vlada Karpovich

Syksy eli luteaalivaihe jaetaan kahteen: alku- ja loppuvaiheeseen. Vallitseva hormoni on keltarauhashormoni eli progesteroni. Myös estrogeeni tekee pienen pyräyksen ylös. Merkittävää vaikutusten kannalta on se, että alkuluteaalivaiheesta hormonitasot nousevat, ja loppuosasta vaihetta ne laskevat. Saatat tuntea tämän nousun ja laskun hyvin erilaisina olotilassasi.

Progesteronilla on yhteys aivojen aktiivisuutta hillitsevään välittäjäaineeseen GABAan (Gamma-Aminobutyric Acid). Keltarauhanen tuottaa allopregnanolonia, joka sitoutuu GABA-reseptoreihin. Riittävä GABAn toiminta saa meidät tuntemaan itsemme rauhallisiksi ja hyväntuulisiksi, ja se vaikuttaa myös uneemme. Korkeammat progesteronitasot tarkoittavat myös korkeampaa GABAn toimintaa.

Alkuluteaalivaiheessa saatat tuntea mielesi erityisen rauhalliseksi ja olosi voi olla hyvin aikaansaava. Rauhallisuuden tunne auttaa keskittymään ja puskemaan asioita maaliin. Tähän kohtaa kiertoa kannattaakin ajoittaa esimerkiksi projektin deadline ja muut rutiininomaiset tehtävät, jotka vaativat keskittymistä ja aikaansaamista.

Loppusyksy – loppuluteaalivaihe

Vahvuudet:

-       Itsenäinen työskentely

Kuukautiskierron vaiheet, kuukautiskierto, luteaalivaihe

Ennen kuukautisia työskentely omassa rauhassa voi tuntua miellyttävimmältä. Kuva: Ivan Samkov

Kuten edellä kuvattu, loppuluteaalivaiheessa hormonitasot alkavat laskea ja kehosi alkaa valmistautua seuraaviin kuukautisiin. Hormonien virittävät vaikutukset alkavat kaikota ja sen voi tuntea olossa. Saatat huomata kaipaavasi omaa rauhaa ja hiljentymistä.

Tässä vaiheessa kiertoa voi olla hyvä mahdollisuuksien mukaan suosia itsenäistä työskentelyä. Yleisestikin menoa kannattaa hieman hidastaa, omaa kehoa kuunnellen.

Olemme nyt myös siinä vaiheessa kiertoa, missä moni kokee jonkun asteisia PMS-oireita. Mikäli PMS-oireet haittaavat elämääsi, suositelemme lukemaan tämän artikkelin: PMS-oireet – 10 keinoa helpottaa niitä. Jos oireet jatkuvat kovina kierrosta toiseen, kannattaa syy aina selvittää.

Miten päästä alkuun vahvuuksien hyödyntämisessä?

Tuntuuko, että edellä tuli niin paljon asiaa, että sitä on vaikea kerralla sisäistää? Vai oletko jo jonkin aikaa seurannut kiertosi kulkua ja havainnoinut muutoksia? Niin tai näin, oman kierron seuraaminen on kaiken A ja O.

Seuraamalla kiertoasi ja kirjaamalla ylös havaintojasi, pääset kiinni siihen miten eri vaiheet näyttäytyvät juuri sinun kierrossasi. Havaintojen pohjalta voit alkaa kokeilla tehdä pieniä muutoksia arkeen ja katsoa miten ne vaikuttavat.

Alussa esitelty verkkokurssimme Kuukautiskierron vaiheet ja vahvuudet auttaa sinua luomaan konkreettisen toimintasuunnitelman vahvuuksien hyödyntämiseksi. Lisäksi saat uutta tutkimustietoa aiheesta.

 

Yhteenveto

  • Kuukautiskierto voidaan jakaa viiteen eri vaiheeseen hormonivaihteluiden mukaan.
  • Jokainen vaihe tarjoaa eri vahvuuksia luovuudesta aikaansaamiseen ja sosiaalisista taidoista intuitioon.
  • Tunnistamalla kiertosi vaiheet ja vaikutukset voit parhaiten hyödyntää vahvuudet.
  • A. Tiitinen. (2022). Normaali kuukautiskierto. Lääkärikirja Duodecim. Lainattu 4.1.2023: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00158

    Barth, C., Villringer, A., & Sacher, J. (2015). Sex hormones affect neurotransmitters and shape the adult female brain during hormonal transition periods. Frontiers in neuroscience, 9, 37. https://doi.org/10.3389/fnins.2015.00037

    Ehlen, J. C., Hummer, D. L., Paul, K. N., & Albers, H. E. (2010). GABA involvement in the circadian regulation of sleep. In GABA and Sleep(pp. 303-321). Springer Basel.

    Follesa, P., Serra, M., Cagetti, E., Pisu, M. G., Porta, S., Floris, S., … & Biggio, G. (2000). Allopregnanolone synthesis in cerebellar granule cells: roles in regulation of GABAA receptor expression and function during progesterone treatment and withdrawal. Molecular Pharmacology, 57(6), 1262-1270.

    GABA Monograph, Alternative Medicine Review. Volume 12, Number 3, Sept 2007.

    J. Eske. (2019). What to know about female sex hormones. MedicalNewsToday. Lainattu 4.1.2023: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324887

    M. Hill. (2018). Period Power.

Taru Vainikainen

M.Sc. Applied Positive Psychology & Coaching Psychology (University of East London) & M.Sc. (Aalto University)

Edellinen
Edellinen

Harjoittelu kuukautiskierron mukaan - näin 5 eri vaihetta vaikuttavat

Seuraava
Seuraava

PMS-oireet - 10 keinoa helpottaa niitä